середу, 28 травня 2014 р.

Незвичайні факти з цілого світу (ПРОДОВЖЕННЯ)

Продовжуємо знакомитись із незвичними фактами та традиціями з цілого світу
част.1 теми

Червоний, жовтий, зелений

Виявляється, транспортні проблеми існували ще в Древньому Римі. І перші правила вуличного руху були введені Юліем Цезарем. Тоді ж з’явились і перші регулювальники.

Спроба регулювати дорожній рух з допомогою механізмів була зроблена в 1868 році. Перед будинком парламенту в Лондоні встановили однокрилий семафор. Щоб переставити крило цього семафора, потрібен був регулювальник фізично дуже сильний. Тому такі семафори проіснували недовго.

В 20-ті роки 20-го століття на вулицях Нью-Йорка з’явилися пристрої, схожі на залізничний світлофор. Спершу сигнали перемикались вручну, але згодом на допомогу прийшла автоматика.

Перший в Європі електричний світлофор засвітився на Потсдамській площі в Берліні також в 20-х роках. Посеред площі була встановлена вишка, до якої кріпилися три ліхтарі — червоний, жовтий і зелений. На вишці, на рівні восьми з половиною метрів, знаходилася будка, в якій сидів поліцейський. Він стежив за рухом і вмикав різні сигнали. Ці сигнали допомагали регулювальникам, які стояли на різних кінцях площі, керувати транспортом.

"Незвичайний музей"

В Швейцарії в музеї «Фантазія» зібрані машини й речі, появу яких передбачили фантасти. Серед експонатів — автомобіль, телефон, макети космічних кораблів. До речі, в середині минулого століття фантасти вважали, що телефон винайдуть лише після 2000 року.

Сестра Мауглі

Шість років прожила в джунглях індонезійська дівчинка Імаята. Човен, на якому десятирічне дівча вирушило з рибалками в море, розбив шторм. Усіх, хто був з нею, вважали загиблими. Та нещодавно в джунглях річки Південна Самарта зловили дикунку, підперезану пов’язкою з листя. Батьки Імаяти впізнали в ній свою доньку, яка за час розлуки забула свою рідну мову.

Міцний горішок

Місцеві власті Беллоус-Фолса (США) вирішили висадити в повітря старий міст, оскільки він, на їхню думку, міг розвалитися в будь-яку хвилину. Тим, кому хотілося бути присутнім при цьому видовищі, запропонували квитки — гроші мали відшкодувати частину витрат, пов’язаних з будівництвом нового мосту. І ось — перший вибух! Міст лише здригнувся. Другий... Так само без наслідків. Після третього вибуху розчаровані глядачі почали вимагати, щоб їм повернули гроші.

Поговоримо на есперанто?

Інтерглоса, тімеріо, есперанто... Вчені-лінгвісти, фахівці мови, чудово знають ці терміни. Так свого часу назвали штучні мови, які покликані допомогти різним народам спілкуватися. Найпоширеніша з них — есперанто. Нею можуть розмовляти понад мільйон чоловік в багатьох країнах.
Та мало хто знає про мову соль-ресоль. На початку минулого століття її створив французький вчитель музики Жан-Франсуа Сюдре. Слова мови сольресоль складаються з назв семи музичних нот: до, ре, мі, фа, соль, ля, сі.
Цю мову вивчав навіть відомий французький письменник Віктор Гюго. Він вважав, що мова ця відзначається великою мелодійністю.
Але зараз мовою сольресоль можуть спілкуватися лише фахівці.

Читайте також:Цікаві факти географії УкраїниТОП-5 надздібностей людини

Немає коментарів:

Дописати коментар